2015. február 11., szerda

Trumpeter 1:72 Stridsvagen 103B

A Stridsvagen 103 a hidegháború Svéd harckocsija. Mivel nincs tornya, nagyon hasonlít egy rohamlövegre, de fejlett hidraulikája segítségével a test mozgatásával képes célozni. Elsősorban védekező harcra szánták, de szerencsére végül sohasem kellett élesben kipróbálni a képességeit. A különleges harckocsi a nemzetközi tesztekben jól teljesített.

A Trumpeter a harckocsi régebbi és korszerűsített változatát is kiadta 1:72 és 1:35 méretarányban is. Ez a modell a korai, B változatot ábrázolja.

Sok új dolgot kipróbáltam ezen a modellen, többek között az airbrushos előárnyékolást és a darabonkénti festést is. Ez a modell se lett hibátlan, de jó tapasztalat és alapvetően szórakoztató építés volt. 

Az egyetlen idegesítő dolog a Trumpeter ragaszthatatlan lánctalpa volt. Mivel tudtam, hogy a Humbrol Liquid Poly és a hasonló sztirol ragasztók a Trumpeter instrukciói ellenére sem alkalmasak ennek a műanyagnak a ragasztására, (rettentő büdös) Pattex kétkomponensű műgyantával próbálkoztam. Elsőre úgy tűnt, sikerült is a ragasztás, de amikor (két nap száradás után) a festett lánctalpakat próbáltam a helyükre tenni, szétpattant a lánctalp - majd eldurrant a fejem. Végül tűzőgéppel tűztem össze a sérült lánctalpat.

A modell alapvetően jól illeszkedett, kivéve a parancsnoki kupolát: a felragasztott alkatrészekkel együtt a kupola nem fér el tökéletesen a tőle jobbra és balra található felépítmények között.

Következzenek tehát a képek:

Szárazpróba, összeállítás

Alapozás után, darabokban

Részlet az összeállítási rajzból

Helyükre kerültek a matricák

Szemből

Ásó, kapa, nagyharang

Az előnyös oldalát mutatja


A következő filmkockákon svéd veteránok viszik el egy körre a nyugdíjas harckocsit.

Végül egy húsz perces videó svéd nyelven, angol feliratokkal erről a különleges harckocsiról. Látható, hogy a svédek nem csak az autók biztonsági tesztelését veszik komolyan.


Airfix 1:72 Willys Jeep - matricázás

A kis Willys dzsip színe nem sikerült teljesen hitelesre, azért kapott egy kis akril bemosást, és némi Decalfix segítségével felkerültek az amerikai jelzések is. Most már csak az utánfutót kell megpakolni, és a ponyvát feltenni. Néhány fotó, mielőtt még a ponyva is a helyére kerülne.

Motor indít

Felező be

Egy ötforintoson is megfordul

A kipugódob kicsit már rozsdás

Ásó és balta a terepakadályok rendezésére
Helyére került a ponyva is.
 Az utánfutóhoz a készlet bőven tartalmaz szállítani valót, nem is raktam bele mindent. 



Végül következzen egy rövid videó, ahol egy igazi Willys gurul át a téli tájon.