2015. január 9., péntek

Zvezda 105mm 18/40 LeFH 1/72

A Zvezda háborús játékokhoz is készít 1/72 és 1/100 léptékben maketteket. Modellnek viszonylag egyszerűek, de azért elég igényesek, akad rajtuk néhány részlet. Ezek közül az egyszerű makettek közül választottam a 105 mm-es tábori tüzérséget, melyet sok más ország között a Magyar Királyi Honvédség is rendszerben tartott a II. Világháborúban.

A modell anyaga jó minőségű műanyag, az öntés tiszta, és az alkatrészek jó minőségűek. Az építés egyszerű, két dologra érdemes figyelni: a finom alkatrészeket érdemes pengével kivágni a keretből, nehogy megsérüljenek. A másik, a lövegtest talpba építésekor a csövet rögzítő pöcköket reszelővel kicsit alakítgatni kell, hogy ne feszüljön meg nagyon a lövegtalp, nehogy eltörjön. A löveg csöve nincs kifúrva, ha valaki szeretné, ezt javíthatja.

Egyelőre összeépítettem az ágyút, ahogy az a következő képeken látható.







Airfix Auster Antarctic 1/72

A dolgok közepébe vágva...

Az alábbi két kép már jó ideje a telefonomon hánykolódik, de most felteszem őket ide. Az Airfix által készített Auster Antarctic gép makettjét készítettem el. A makett régi, egyszerű, túl sok részletet nem tartalmaz. Az illeszkedések nem túl pontosak, kellett csiszolni, alakítgatni rajta. 
A sarkvidék meghódítója. Kicsit borostás...

A csiszolás és tömítés mellett a kabintető maszkolása és az úszótalpak vázának ragasztása volt problémás. A gépet Humbrol akrillal, ecsettel festettem, vagy tíz vékony rétegben, mert a sárga elég nehezen fed. 

Már majdnem kész az építés. Az úszótalpak rögzítéséhez papírból ragasztottam segédletet, az  tartotta a szárakat, amíg a ragasztó kötött.