2015. február 17., kedd

Trumpeter 1:144 Chengdu J-7

A következő modell a Kínai légierő Mig-21 változatát ábrázolja. Több mint 2000 darab készült, számos ország rendszerben tartotta, Kína mellett Ázsiai és Afrikai országok, de jutott  belőlük Albániába is néhány. A típus jellegzetes ismertetőjele a Mig-21-től eltérő, megtört szárnyprofil. 

A készlet a Kínai Augusztus 1 műrepülő csoport által a kilencvenes évek végéig repült, fegyverzet nélküli változatot ábrázolja a miniatűr 1:144 léptékben. Létezik egy másik változatban is, amikor teljes fegyverzettel felszerelve építhető meg. Gyors, egyszerű építésnek szántam. Mekkora tévedés volt... 

Építés

Szerencsére a Trumpeter ma már nem itt tart a makettgyártásban, és vannak nagyon szép makettjeik is, de ez az apró Chengdu J-7-es inkább az elrettentő kategóriába tartozik. Hibás illesztések, elnagyolt, kézzel karcolt (!), aszimmetrikus részletek. Borzasztó igénytelen, még ebben a méretarányban is. A szárnyak és a vízszintes vezérsíkok a két oldalon nem egy síkban vannak, hatalmas rések tátonganak mindenhol, a futómű és a Pitot-cső túlméretesek, a pilótakabin gyakorlatilag nem létezik. A szárnyak is nagyon vastagok. Mondhatnánk, hogy gyerekeknek jó játék, de ha valakinek ez az első találkozása a makettezéssel, nem biztos, hogy lesz még több is... 
Végül azért csak összeraktam, nem volt szívem darabokban kidobni. 

A réseket és a durvább panelvonalak egy részét, a szárnyon a fegyverzet függesztési pontokat hibajavító festékkel tömítettem, a felesleges tömítőanyagot lakkbenzines fültisztító pálcikával töröltem le. A vastag szárnyakat és a vízszintes vezérsíkot kicsit lecsiszoltam, hogy jobban emlékeztessen az eredetire, a hibás illesztőszemeket is lereszeltem. Ezután tűvel bekarcoltam a lecsiszolt vonalakat. A pilótafülkébe a műszerfal teteje gyanánt egy kis sztiroldarabot vágtam.

A szerelési rajz rosszul jelöli a futómű összeállítását. A kerekek a futószár törzs felőli oldalán kell, hogy elhelyezkedjenek.

Rövidebbre vágtam és vékonyabbra csiszoltam a Pitot-csövet. Ennek helye egyébként típusváltozatonként változik. A maketten két helyet is hagytak neki, de a bemutatócsoport gépeiről készült képeken láthatóan másik helyen van.
A pilótafülkéhez egyszerű maszkot  készítettem, majd AK Interactive szürke alapozóval lealapoztam a gépecskét, ezután fehér színűre fújtam. Sajnos a fehér még jobban kiemeli a kis nyomi készlet hibáit. A piros részeknél nem ragaszkodtam a légibemutatókon használt festéshez, szerintem ebben az esetben egyszerűen nem éri meg a munkát a maszkolás.  Inkább a panelvonalak mentén, ecsettel festettem pirosra az elemeket.

Festés




A kész makett

Utolsóként selyemfényű lakkal lakkoztam és felraktam a matricákat, az erről készült képek itt láthatók.





Összegzés

A felsorolt problémák miatt nem ajánlom a makettet. Sok munkával lehet ugyan a típusra többé-kevésbé emlékeztető modellt készíteni, de a végeredményt behatárolja a készlet minősége. Nem tudom, más gyártó elkészítette-e, ha valakit nagyon érdekel a típus, inkább másik léptékben ajánlanám, a véleményezők szerint a Trumpeter 1:32 léptékű készlete szép kivitelű.