2015. február 11., szerda

Trumpeter 1:72 Stridsvagen 103B

A Stridsvagen 103 a hidegháború Svéd harckocsija. Mivel nincs tornya, nagyon hasonlít egy rohamlövegre, de fejlett hidraulikája segítségével a test mozgatásával képes célozni. Elsősorban védekező harcra szánták, de szerencsére végül sohasem kellett élesben kipróbálni a képességeit. A különleges harckocsi a nemzetközi tesztekben jól teljesített.

A Trumpeter a harckocsi régebbi és korszerűsített változatát is kiadta 1:72 és 1:35 méretarányban is. Ez a modell a korai, B változatot ábrázolja.

Sok új dolgot kipróbáltam ezen a modellen, többek között az airbrushos előárnyékolást és a darabonkénti festést is. Ez a modell se lett hibátlan, de jó tapasztalat és alapvetően szórakoztató építés volt. 

Az egyetlen idegesítő dolog a Trumpeter ragaszthatatlan lánctalpa volt. Mivel tudtam, hogy a Humbrol Liquid Poly és a hasonló sztirol ragasztók a Trumpeter instrukciói ellenére sem alkalmasak ennek a műanyagnak a ragasztására, (rettentő büdös) Pattex kétkomponensű műgyantával próbálkoztam. Elsőre úgy tűnt, sikerült is a ragasztás, de amikor (két nap száradás után) a festett lánctalpakat próbáltam a helyükre tenni, szétpattant a lánctalp - majd eldurrant a fejem. Végül tűzőgéppel tűztem össze a sérült lánctalpat.

A modell alapvetően jól illeszkedett, kivéve a parancsnoki kupolát: a felragasztott alkatrészekkel együtt a kupola nem fér el tökéletesen a tőle jobbra és balra található felépítmények között.

Következzenek tehát a képek:

Szárazpróba, összeállítás

Alapozás után, darabokban

Részlet az összeállítási rajzból

Helyükre kerültek a matricák

Szemből

Ásó, kapa, nagyharang

Az előnyös oldalát mutatja


A következő filmkockákon svéd veteránok viszik el egy körre a nyugdíjas harckocsit.

Végül egy húsz perces videó svéd nyelven, angol feliratokkal erről a különleges harckocsiról. Látható, hogy a svédek nem csak az autók biztonsági tesztelését veszik komolyan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése