2015. február 25., szerda

Italeri 1:72 Bae Hawk RAAF

A most következő Italeri készletet régóta tartogattam, mert a festését az eddigieknél nehezebb feladatnak éreztem. A készletből a Bae Hawk kiképzőgépet lehet megépíteni. A Hawk 100-as demonstrátor, vagy az Ausztrál Légierő (RAAF) egyik gépe közül választhatunk. A demonstrátor terepszínű kamuflázst visel, az RAAF gépei kéttónusú szürkét. 

Az Italeri festési instrukciói és a RAAF gépeinek festése nem egészen egyezik, de ezúttal mégis a festési útmutatók követtem, mert az egy kicsit egyszerűbb volt... A valóságban a gépek jóval világosabb szürke színűek, és a foltok középen vannak a szárnyakon, nem érnek végig a féklapokig.
Hasonlóan, a matricák színűkben és tartamukban is eltérnek a RAAF által használt jelzésektől, azért némileg emlékeztetnek az eredetire.

Ezúttal nem teszek fel képeket az építésről, csak néhány szóban összefoglalom a problémás részeket. 
  • A törzs és a szárnyak illesztése, és a beömlők illesztése elég sok tömítést és csiszolást igényelt. 
  • A a pilótákat belülről elválasztó üveg és a kabintetőben található robbanózsinór festése elég nehézkes, nem is sikerült valami szépen. 
  • A belépőélen található örvénygenerátorokból az Italeri négyet jelöl, de a RAAF gépeken csak egy ilyen van (van még egy egészen kicsi is, ami nincs a készletben).
  • Az irányfényeket a szerelési útmutató fordítva jelöli, de az dobozon található illusztráción látszik a helyes elhelyezkedés és festés.
 Egy nagy tanulság, hogy a pillanatragasztóval a műanyagot kell ragasztani, nem a festéket. Ha valaki olyan hülye lusta, hogy a festett alkatrészeket ragasztja össze és nem vakarja le a festéket, az ne csodálkozzon, hogy a ragasztás a festékkel együtt válik le az első adandó alkalommal. 

Szóval ez is tanulságos építés volt, de összességében szórakoztató, a készlet jelentősebb hibáit kis munkával korrigálni lehet. Következzenek tehát a képek.








Végül egy rövid videó az ausztrál sólymokról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése