2015. február 2., hétfő

Unimodel T-26 hengeres toronnyal 1:72

A T-26 a harmincas évek és a második világháború elejének jellegzetes könnyű harckocsija, melyet a Leningrádi OKMO tervezett a 6 tonnás Vickers alapjaiból kiindulva. A kor több háborújában is részt vett, összesen több, mint tízezer darab készült belőle. Finnország egészen 1961-ig üzemben tartotta.

A következő modellt eredetileg  a SKIF adta ki, tőlük került az ukrán Unimodel kiadóhoz a makett. 
A modell szép kivitelű, nagyon részletes, és a méretarányhoz képest rengeteg, meglehetősen apró alkatrészből áll. A futógörgőket tartó részegység például 15 alkatrészből áll össze. Az előkészítésnél figyelni kell, a nagyon puha műanyagból készült apró alkatrészek könnyen eldeformálódnak, hobbikéssel finoman karcolva érdemes kiemelni ezeket az alkatrészeket. A modellhez vinyl lánctalpakat adnak.

Az alábbi képen az összeállított alsó rész és az összeszerelt futógörgők láthatók. Érdemes arra figyelni, hogy a rugózott részek egymással szembe néznek összeszerelés után.


A test összeállítása. A torony alatti lapon lévő két félgömböt a szerelési rajz nem jelöli.




A maketthez tartozik néhány fotómaratott alkatrész is: az első, meghajtó lánckerék, a torony borítása és néhány további apró alkatrész. Az összeállításhoz legalább az első lánckerékre szükség van. Lent a próbaként összeállított lánctalp látható.



A torony borításán látható a szegecselés és a kémlelőnyílások.


Az alábbi képen látható rögzítőszemek hajlítási helyeit előre jelölte a gyártó. A jelölési oldallal  (kis bemarás) ellentétes irányba kell a hajlítást elvégezni. Sajnos sikerült egy alkatrészt a hajlítás közben eltörnöm, ezt (és a szimmetrikus párját) ezért lehagytam.


 A makett az AK Interactive szürke alapozóját kapta. Száradás után Vallejo Olivabarna és AK Interactive Orosz cser keverékéből álló színt kapott a modell. Az alsó részeket, ahol nem kap fényt a jármű, illetve a görgők belső felét sötétebbre festettem.
A futógörgők és a vezetőgörgők gumiborítását az AK Interactive kerékszürke színét kapták. 

A kipufogódob rozsdabarna színt kapott. 

A lánctalpak szerelése és a modell összeállítása még hátravan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése