2015. február 3., kedd

A tanuló makettező kiáltványa

Következzen egy részlet az IPMS Stockholm magazinból:

„Az ismétlés a tökéletességhez vezető országút, legalábbis én így érzem. Sok modellező kicsit lagymatag az új technikák kipróbálását és az építési folyamat bátor és forradalmi módszereit tekintve. Az alábbiakban leírom, mi adhat sikerélményt a munkádhoz.

A tanuló makettező kiáltványa

  • Építs gyakran és sokat. Minden évben építs sok (mondjuk 10) modellt, hogy szabadon kísérletezhess és elkerüld a félelmet, hogy tönkreteszed az egyetlen modellt, amit száraz modellező műszakok után sikerül elkészítened.
  • A legjobb készletekből válogass. Legyen a makett bemutatásra érdemes. Egy 1/72-es Airfix makett a hatvanas évekből valószínűleg a legforradalmibb hozzáállással sem lesz nagyon más.
  • Kerüld a drága modelleket. Próbálj ne túl sokat költeni egy modellre, és ha lehet, legyen egy tartalék a szekrényben vész esetére. Jobb, ha van pénz több készletre, melyekkel kísérletezhetsz, mint hogy egy vagyont költs egy, “az életben egyszer megépíthető” modellre, amit talán soha nem fejezel be.
  • A dobozból építs. Ne költs drága kiegészítőkre és részletekre az alapvetően szükséges dolgokon túl. A modellt a dobozból készítsd el, és a projekt során koncentrálj egy, legfeljebb két új technikára.
  • Ne félj. Ha kíváncsi vagy valami újra, próbáld ki. Számíts a legrosszabbra, akkor nincs mitől tartanod.
  • Térj vissza a kedvenceidhez. Azok a modellek, melyeket már többször megépítettél, ismered a hibáikat és buktatóikat, megbarátkoztál velük, kiemelkedő lehetőséget jelentenek arra, hogy a módszereid továbbfejlesztésére összpontosíts. Más szóval, az alapvető építés nem fog kihívást jelenteni, és csukott szemmel, kezeddel a hátad mögött is képes leszel elvégezni a feladatot.”

Forrás: IPMS Stockholm Magazin, 2006 március, Rafi Ben-Sahar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése